Sikala Hyvinkäällä, joulukuu 2013

Tällä tilalla oli kaksi sikalarakennusta. Itäisemmässä rakennuksessa oli emakoita ja lihasikoja. Emakot olivat ahtaissa häkeissä, joissa ne eivät mahtuneet edes kääntymään ympäri. Hallin lattialle oli jätetty kuollut porsas.

Lihasikalan puolella karsinat olivat erittäin pieniä ja ahtaita, ehkä pienempiä kuin missään aiemmin näkemässämme sikalassa. Rakennus oli melko vanha ja yleisilmeeltään rapistunut, tosin karsinat olivat puhtaampia kuin joissain muissa sikaloissa.

Toisessa rakennuksessa länsipuolella ehdimme käydä vain nopeasti. Isommissa karsinoissa olleilla joutilasemakoilla oli melko paljon kuivikkeita, mutta rakennuksessa olleilla lihasioilla oli erittäin ahdasta ja erittäin likaista - ulostetta oli lattialla niin paljon, että eläinten jalat upposivat siihen kokonaan.

Tämä tila on hyvin tyypillinen keskikokoinen tehotuotantotila. Tilan hoitaja oli selvästi yrittänyt pitää joitain karsinoita ja tiloja puhtaina, mutta osan kohdalla yritys oli jäänyt hyvin heikoksi. Eläimiin suhtaudutaan tällaisessa tuotannossa pelkkänä tuotteena ja eläinten hoito tapahtuu täysin rahatalouden ehdoilla.