Tässä häkkikanalassa on tilat 18 000 kanalle. Häkit olivat neljässä kerroksessa, joista yletyimme tarkistamaan kaksi alinta. Häkkeihin mätänemään jätetyt raadot olivat tällä tilalla enemmän sääntö kuin poikkeus. Video näyttää millaista on kanojenpito virikehäkeissä, joita mainostetaan esimerkiksi tennistä pelaavien kanojen piirroskuvilla.
Kanat nokkivat toisiaan ahtaissa häkeissä. Linnuilla oli niin pitkät kynnet, että joidenkin kynnet olivat katkenneet ja vuosivat verta. Useiden kanojen höyhenpeite oli hyvin huonossa kunnossa.
Julkaisimme marraskuussa kuvia Pöytyällä sijaitsevasta häkkikanalasta. Olot pöytyäläisessä kanalassa olivat hyvin samankaltaiset kuin tässä kanalassa. Pyysimme Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa teettämään eläinsuojelutarkastuksen Pöytyän kanalaan. Tarkastuksessa ei Eviran tiedotuksen mukaan löytynyt mitään huomautettavaa.
Toisin sanoen tällainen eläintenpito on täysin normaalia ja laillista. Kuolleiden kanojen mätänevät raadot häkeissä ovat Suomessa hyväksyttävä osa munantuotantoa. Eviralle siis: voitte tehdä tarkastuksen tällekin tilalle ja toimimme mielellämme yhteistyössä, mutta emme usko lainkaan siihen, että eläintenpidon ongelmat olisivat tarkastuksilla ratkaistavissa. Ongelmat ovat paljon syvemmällä.
Eläinsuojelulain mukaan eläinten olot ja hyvinvointi on tarkastettava riittävän usein. On vaikeaa kuvitella, miten tilan hoitaja tarkastaa ylemmissä häkeissä olevien kanojen hyvinvoinnin. Häkkeihin jätetyistä kuolleista eläimistä päätellen ei mitenkään.
Näiden kanojen elämä on selkeä esimerkki siitä, mikä eläimen asema tällaisessa tuotannossa on. Kymmenet tuhannet kanat, joiden häkeistä kukaan ei edes kerää raatoja pois ja joita eläinsuojelulain alkeellisimmatkaan vaatimukset eivät tunnu suojaavan, ovat puhtaasti ja äärimmilleen viedyllä tavalla pelkkää biomassaa, pelkkiä tuotteita.
Näiden eläinten elämä voisi olla hyvin toisenlaista. Kanojen tiedetään oppivan temppuja nopeammin kuin esimerkiksi koirien. Niiden tiedetään kykenevän ymmärtämään numeraalisia eroja. Ne oppivat oman nimensä ja useiden toveriensa nimen. Tiedämme, että ne ovat tietoisia ja tunteisiin kykeneviä olentoja. Silti kohtelemme niitä kuin koneita.