Mitä voit tehdä

1. Suosi kasvisruokaa

Me kaikki teemme joka päivä valintoja, joilla on vaikutusta siihen, miten eläimiä yhteiskunnassamme kohdellaan. Lihan ostamatta jättäminen lähettää vahvan viestin ruokateollisuudelle: me emme halua eläimiä kohdeltavan koneina tai tuotantomassana. Syömällä kasviperäistä ruokaa eläinperäisten tuotteiden sijaan toimit tehokkaasti eläinten puolesta. Lue lisää kasvisruokavaliosta täältä ja tilaa ilmainen aloittelevan kasvissyöjän infopaketti tästä.

2. Toimi eläinten puolesta

Sinä olet eläinten ääni ja voit vaikuttaa eläinten asemaan monin eri tavoin. Puhu ystäviesi, tuttujesi ja työkavereidesi kanssa, kirjoita yleisönosastoille ja osallistu nettikeskusteluihin. Ota kantaa ja jaa tietoa sosiaalisessa mediassa. Tykkäämällä Oikeutta eläimille -järjestöstä Facebookissa tai tilaamalla uutiskirjeemme saat uusimmat eläinoikeusuutiset ensimmäisten joukossa. Voit tilata meiltä materiaalia jaettavaksi esimerkiksi kirjastoon, työpaikalle tai ystävillesi. Anna myös palautetta kauppoihin ja ravintoloihin kasviperäisten vaihtoehtojen puolesta.

Oikeutta eläimille toimii eläinten puolesta monin eri tavoin. Uudet ihmiset sekä toimintaideat ovat aina tervetulleita. Monilla paikkakunnilla on jo toimintaa, tai voimme auttaa sinua aloittamaan paikkakunnallesi oman toimintaryhmän. Tavoitat meidät osoitteesta info@oikeuttaelaimille.fi.

3. Tue eläinoikeustoimintaa

Paras tapa tukea eläinten hyväksi tehtävää työtä on ryhtyä kuukausittaiseksi lahjoittajaksi. Seitsemän tai kymmenen euroa kuukaudessa ei ole suuri summa yksittäiselle ihmiselle, mutta eläinoikeustyön ja eläinten kannalta tällä on suuri merkitys.

Oikeutta eläimille -järjestön toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön, eikä järjestö saa tukea valtiolta. Siksi juuri sinun antamasi tuki on äärimmäisen tärkeää toiminnallemme eläinten puolesta. Ryhdy kuukausilahjoittajaksi tästä tai tee kertalahjoitus tästä

4. Osallistu tutkimukseen

Jos työskentelet turkistarhalla, teurastamossa tai tuotantotilalla - olitpa työntekijä, apulainen, kausityöläinen tai eläinlääkäri - tulet ehkä kohtaamaan tapauksia, joissa eläimiä laiminlyödään, kohdellaan lainvastaisesti tai joissa loukkaantuneita tai sairaita eläimiä ei hoideta asianmukaisesti. Saatat myös olla sivullinen, joka tietää eläinten kaltoinkohtelusta. Älä sulje silmiäsi!

Dokumentoi näkemäsi todisteeksi

Parasta mitä voit tehdä, on dokumentoida näkemäsi laiminlyönnit ja eläinten huonon kohtelun. Voit käyttää videokameraa tai ottaa valokuvia. Jos epäilet lainrikkomista, ole yhteydessä viranomaisiin. Oikeutta eläimille -järjestö avustaa sinua tilanteessa ja vastaanottaa tietoja kaltoinkohtelusta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta dokumentoida näkemääsi, ota yhteyttä meihin, ja kerro näkemästäsi. Antamasi tiedot käsitellään luottamuksellisesti, emmekä anna tietojasi eteenpäin kenellekään ilman lupaasi.

Mitä etsiä

Kiinnitä erityistä huomiota tilanteisiin, joissa:

  • Eläimet ovat sairaita tai loukkaantuneita
  • Eläimillä ei ole tarpeeksi ruokaa tai vettä
  • Eläimet ovat stressaantuneita (tämä näkyy esimerkiksi itsensä vahingoittamisena tai stereotyyppisenä häiriökäyttäytymisenä, jossa eläin toistaa samaa merkityksetöntä liikettä minuutista toiseen)
  • Eläimiä pidetään likaisissa olosuhteissa tai vaarallisissa häkeissä (esimerkiksi rikkoutunut verkkohäkki)
  • Eläimiä tapetaan kivuliailla tai kyseenalaisilla menetelmillä
  • Tilan pihapiirissä tai lähistöllä on kuolleita eläimiä

Ota yhteyttä Oikeutta eläimille -yhdistykseen sähköpostilla info@oikeuttaelaimille.fi.