Kanala Pöytyällä, marraskuu 2013

Pari vuotta sitten perinteiset häkkikanalat kiellettiin Suomessa, ja munantuotannossa siirryttiin "pienryhmäkanaloihin". Näissä kanat ovat "varustelluissa häkeissä". Jos munapaketissa lukee, että kanat on kasvatettu pienryhmissä, voisi ostaja luulla, etteivät kanat ole häkeissä. Tämä kanala on juuri tällainen pienryhmäkanala, ja kuvat ja video tilalta kertovat karua kieltä siitä, mikä uudistusten merkitys kanojen hyvinvoinnin kannalta oli. Kerrataan se kuitenkin tässä vielä tekstimuodossa: kanojen olot "varustelluissa häkeissä" ovat hirvittävät.

Virikehäkkikanaloista, varustelluista häkeistä ja pienryhmäkanaloista puhuminen voidaan lopettaa tähän. Tämä kanala on häkkikanala. Kanat ovat häkeissä. Toki häkeissä on pieni ryhmä kanoja, mutta "pienryhmä" johtaa helposti ajattelemaan jotain aivan muuta. Virikkeet ja varustelut häkeissä ovat naurettavia: muovinpalasia ja muutaman sentin korkeudella olevia "orsia".

Tilalla käytiin kahdessa eri rakennuksessa. Toisessa kasvatettiin nuoria kanoja, toisessa tuotettiin munia.

Nuoret kanat olivat karuissa metallihäkeissä hyvin ahtaasti. Munantuotantoikäiset kanat olivat häkeissä kuudessa kerroksessa. Siellä täällä häkkeihin oli jätetty kuolleita kanoja, jotka olivat jääneet muiden kanojen jalkoihin ja ilmeisesti tulleet osin nokituksi. Raadot olivat olleet häkeissä pitemmän aikaa. Häkit olivat hyvin ahtaat.